Smartphonegebruik: niet altijd smart

Tegenwoordig is bijna iedereen in het bezit van een smartphone. Zo’n telefoon kent vele voordelen; je kunt makkelijk contact houden met anderen, snel dingen opzoeken en je zult niet snel meer verdwalen. Het gebruik van een smartphone kent echter ook veel nadelen. In deze blog worden er een paar genoemd.

Productiviteit

Op je smartphone doe je vast van alles. Maar dat is meestal niet baanbrekend. Je scrolt eens wat door je feed heen. En nog eens. Wie weet dat je best eens een interessant artikel tegenkomt, maar 8 van de 10 keer niet. Een smartphone maakt het zo veel lastiger om je uitstelgedrag de baas te zijn. Het is ook goed mogelijk dat het je flow onderbreekt, wanneer je wél aan de slag bent met datgene dat je af moet hebben, een scriptie bijvoorbeeld. Voor elke keer dat je op je mobiel kijkt, moet je weer opnieuw in die flow zien te raken. Laat staan als je een berichtje binnenkrijgt waar je (voor je gevoel) echt nú op moet reageren. Of een bericht waar je van schrikt. Zeg dan maar doei tegen je productieve uren. Als er écht iets belangrijks is, dan bellen mensen wel.

Slaapverlies

Meer dan de helft van de volwassenen gebruikt hun smartphone voor het slapengaan. Maar niet iedereen weet dat je door het licht van het scherm minder goed in slaap kunt vallen. Dit licht is namelijk meer blauwig dan natuurlijk licht, en daar slaat onze biologische klok van op hol. Ook blijf je na gebruik alert, je weet dat er berichten binnen zouden kunnen komen. Dan heb ik het nog niet eens over die Apps die je mobiel doen trillen bij elke melding. Die instellingen zijn soms lastig te veranderen. Ten slotte zijn de stralingen van je mobiel schadelijk. Wanneer je hem vlak voor het slapen gebruikt, laat je het apparaat hoogstwaarschijnlijk naast je in bed liggen, of op je nachtkastje. Die straling is dan de hele nacht dicht bij jou.

Slecht voor gewrichten

We kennen allemaal wel een computerarm, een vorm van RSI. Dit ontstaat door een beweging die je telkens herhaalt, en waar je de kans niet voor krijgt ervan te herstellen. Het is bekend dat dit door herhaaldelijk klikken met een muis en typen kan komen, of door een verslaving aan bijvoorbeeld tetris. Maar door telkens te scrollen op je smartphone, gebeurt dit net zo goed. De beste oplossing is natuurlijk om niet zo veel scrollen. Helaas is dat lastig in de huidige samenleving. Er wordt van je verwacht dat je telkens bereikbaar bent en dat je overal dingen kunt opzoeken op je mobiel. Stel nu dat het kwaad al geschied is, en je thuis zit met een pijnlijke duim en pols, dan kan het een oplossing zijn om een polsbrace aan te schaffen. Door een brace om te doen, is de pols minder bewegelijk. Hierdoor verergert de schade aan de pezen niet. Op Podobrace.nl is een selectie aan braces te vinden, voor lichte tot zware polskrachten. Als je voor half 10 ’s avonds bestelt, heb je morgen nog een polsbrace in huis!