De sportscholen zijn weer open kun jij morgen nog lopen?

De sportscholen zijn weer geopend en dat is goed nieuws voor de fanatieke sporters. Iedereen kan weer lekker bewegen en krachttraining doen. We willen je wel een aantal tips meegeven. Zo is het niet verstandig om meteen als een dolle van start te gaan. Want als je 3 maanden weinig beweging hebt gehad dan is de kans groot dat je een blessure oploopt, waardoor je alsnog niet kunt sporten. Hieronder lees je mijn tips waarmee je een blessure kunt voorkomen.

Doe een goede warming up!

Dat een goede warming up belangrijk is daar ben ik achter gekomen tijdens mijn fysiotherapie in Oldenzaal. Toen ik ben begonnen met fitnessen heb ik me in de eerste week flink geblesseerd, omdat ik geen goede warming up heb gedaan. Hierdoor was ik zeker 4 weken uit de running. De fysiotherapeut heeft mijn blessure behandeld en mij ook laten zien hoe ik per spiergroep een warming up moet doen.

Begin niet te zwaar

Als fanatiek fitnesser weet ik als geen ander hoe mooi het is om weer wat extra kilo’s aan de stang te hangen. Toch is dit niet altijd even verstandig. Wanneer je lang niet meer hebt getraind is je motoriek verslechterd en heb je dus meer kans dat je een rare beweging maakt of het gewicht niet meer kan houden. Met een blessure tot gevolg. Begin in het begin met een laag gewicht en die wat meer herhalingen. Zo verbeterd de motorische uitvoering. Je kunt later nog altijd genoeg gewicht erbij aanhangen.

Vraag advies

Doordat je langere tijd een oefening niet hebt gedaan kan het zijn dat je een verkeerde houding hebt. Vraag bij het uitvoeren van de oefening eens of iemand je houding wil checken. Je kunt dan het beste iemand vragen die al veel ervaring heeft met fitnessen. Door je houding te verbeteren kun je een oefening beter uitvoeren en heb je minder kans op blessures. De meeste sportscholen hangen ook helemaal vol met spiegels. Dit doen ze zodat je zelf ook op je houding kunt letten.

Langere tijd last van blessures

Wanneer je al voor een langere tijd met een blessure loopt en je de klacht ook niet met fysiotherapie kunt verhelpen dan raad ik je aan om eens een osteopaat te bezoeken. Een osteopaat kijkt naar het hele lichaam als geheel en probeert de totale balans in het lichaam te herstellen. Steeds meer patiënten zijn positief te spreken over osteopathie voor zowel sportblessures, migraine en baby gerelateerde klachten. Zelf heb ik ook eens een osteopaat in Enschede bezocht, omdat ik vaak last had van Migraine. Tot mijn verbazing waren mijn migraine klachten na een drietal behandelingen sterk verminderd.